top of page

Αλεξία Ρέννερ: η Ελληνοελβετίδα δικηγόρος και μητέρα 6 παιδιών μοιράζεται τα μυστικά για μια όμορφη ζωή στην Ελβετία

Την πρώτη φορά που γνώρισα την Αλεξία ήταν επάνω στο ποδήλατο της, πηγαίνοντας βόλτα με το μωρό της, το μικρότερο παιδί της. «Ελληνίδα;» με ρώτησε αφού όλο το Hünenberg είχε ακούσει να φωνάζω το όνομα της κόρης μου, -επί ματαίω φυσικά- σε μια προσπάθεια να υπακούσω στις βιολογικές μου εντολές και να προφυλάξω την απόγονό μου από σκανταλιές που θα προκαλούσαν πιθανούς τραυματισμούς. Αργότερα θα μάθαινα ό,τι έχει 6(!) παιδιά, είναι δικηγόρος, ενώ ασχολείται με τα κοινά. Πώς τα προλαβαίνει όλα; Αυτή η απορία, (μαζί με άλλες τόσες, θα με έχετε μάθει άλλωστε πια) είχε την καλοσύνη να απαντήσει.


Αλεξία Ρεννερ, Δικηγόρος και μεσολαβήτρια, 45 ετών, Hünenberg, Zug
Αλεξία Ρεννερ, Δικηγόρος και μεσολαβήτρια, 45 ετών, Hünenberg, Zug

Ας την γνωρίσουμε:


Η μητέρα σου είναι από τις Σέρρες και ο πατέρας σου από το Uri, από το ορεινό χωριό Άντερματτ στα 1400 μέτρα. Πώς είναι να μεγαλώνεις σε μια οικογένεια με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο; Απίστευτος πλούτος, το να έχεις πρόσβαση σε δύο γλώσσες, δύο κουλτούρες, δύο πατρίδες. Ο πατέρας μου βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι στην Αθήνα και εκεί, σχολιάζοντας κάποιον χάρτη, τυχαία βρέθηκε μπροστά στη μητέρα μου και τη ρώτησε για οδηγίες. Η μητέρα μου τότε εργαζόταν στην Ολυμπιακή αεροπορία, μετά τα παράτησε όλα και έφυγε για την Ελβετία, όπου και από τότε εργάζεται εδώ. Ο πατέρας μου εργαζόταν για ελβετική εταιρεία και συχνά ταξίδευε στο εξωτερικό.


Ποια θεωρείς ότι είναι τα πλεονεκτήματα της κάθε κουλτούρας; Στην ελβετική κουλτούρα, μου αρέσει η ταπεινότητα, η συντηρητικότητα, η γενική αίσθηση ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και επίσης η κουλτούρα του συμβιβασμού και της συνεχούς συζήτησης. Στην ελληνική κουλτούρα, μου αρέσει το ανατολίτικο συναίσθημα, η ανεκτικότητα, η μεγαλοκαρδία και η κουλτούρα της παρέας και της οικογένειας. Η Ελβετία και η Ελλάδα ταιριάζουν και κάπως, η Ελλάδα ως γεννήτρια της άμεσης δημοκρατίας και η Ελβετία ως ζωντανό παράδειγμα.


Ποια θεωρείς ότι είναι τα μειονεκτήματα; Στην Ελβετία, καμιά φορά τα πράγματα είναι λίγο αυστηρά, υπερβολικά αυστηρά, ενώ στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας το κράτος, δεν νιώθεις την ασφάλεια που νιώθεις στην Ελβετία. Όλα είναι κουραστικά και δύσκολα μόλις έχεις να κάνεις με τις αρχές. Αλλά δεν έχω ζήσει στην Ελλάδα, ίσως απλά πιστεύω ότι δεν θα επιβίωνα ούτε 3 μήνες…

Στην ελβετική κουλτούρα, μου αρέσει η ταπεινότητα, η συντηρητικότητα, η γενική αίσθηση ισότητας μεταξύ των ανθρώπων και το πνεύμα του συμβιβασμού και του συνεχούς διαλόγου. Στην ελληνική κουλτούρα, μου αρέσει το ανατολίτικο συναίσθημα, η ανεκτικότητα, η μεγαλοκαρδία και η συνοχή της παρέας και της οικογένειας. Η Ελβετία και η Ελλάδα ταιριάζουν: η Ελλάδα ως γεννήτρια της άμεσης δημοκρατίας και η Ελβετία ως ζωντανό παράδειγμα.

Νιώθεις περισσότερο Ελβετίδα ή Ελληνίδα; Στην Ελλάδα νιώθω Ελβετίδα ενώ στην Ελβετία Ελληνίδα.


Τι σου αρέσει πιο πολύ εδώ; Στην Ελβετία, μου αρέσει η άμεση δημοκρατία. Στην αρχαία Αθήνα ξεκίνησε, όμως εδώ υπάρχει ακόμη. Σχεδόν τα πάντα πραγματοποιούνται μόνο εάν υπάρχει συμφωνία των ανθρώπων που τους αφορά. Εδώ πηγάζει και η γενική αίσθηση ασφάλειας που αισθάνονται οι άνθρωποι. Δεν υπάρχει τόση καχυποψία γιατί δεν χρειάζεται, λιγότερο άγχος και φόβος ότι κάποιος θέλει πάντα να σε ξεγελάσει ή να σε εκμεταλλευτεί.


 Στην Ελβετία δεν υπάρχει τόση καχυποψία γιατί δεν χρειάζεται, υπάρχει σίγουρα λιγότερο άγχος και φόβος ότι κάποιος θέλει πάντα να σε ξεγελάσει ή να σε εκμεταλλευτεί.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά; Έχω σπουδάσει νομικά και εργάζομαι πολύ στο επάγγελμα λόγω των παιδιών μου. Μόνο μία ημέρα εργάζομαι, την ημέρα που τα παιδιά λείπουν από το σπίτι. Το κράτος έχει δώσει χρήματα για την εκπαίδευσή μου. Για αυτό το λόγο, επειδή εδώ έχεις την υπέροχη ευκαιρία να συμμετέχεις, δηλαδή η γνώμη σου πραγματικά μετράει, νιώθω υποχρέωση μου να ασχοληθώ, να κάνω κάτι. Επίσης, η γενιά μου με μικρά παιδιά κ.λπ. είναι σημαντικό να λέει και αυτή τη γνώμη της, να εμπλέκεται.


Τι θα έκανες εάν βρισκόσουν αυτήν την στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο του Hünenberg; Θα ξανατοποθετούσα τις γραμμές ζέβρα στον κεντρικό δρόμο και θα έδινα ένα από τα δημοτικά οικόπεδα σε οικοδομικό συνεταιρισμό για να χτιστούν σπίτια τα οποία, λόγω του ότι θα ανήκαν στους ίδιους τους ενοικιαστές, δεν θα εκδίδονταν στην κερδοσκοπία.


Ασχολήθηκα με τα κοινά γιατί αφενός εδώ έχεις την υπέροχη ευκαιρία να συμμετέχεις, η γνώμη σου πραγματικά μετράει, και αφετέρου νιώθω υποχρέωση μου να ασχοληθώ, να κάνω κάτι.

Πώς είναι η ζωή με 6 παιδιά; Κουραστική και υπέροχη! Μιλάνε ελληνικά; Αμέ!

Πραγματικά, πώς τα προλαβαίνεις όλα (ηρωίδα);

Η Αλεξία με την οικογένεια της απολαμβάνοντας, οτι η πλειοψηφία όσων ζουν στην Ελβετία: την φύση.
Η Αλεξία με την οικογένεια της απολαμβάνοντας, οτι η πλειοψηφία όσων ζουν στην Ελβετία: την φύση.

Όπως όλοι οι υπόλοιποι γονείς, δεν τα προλαβαίνω όλα, και προσπαθώ απλά να προλάβω τα κυριότερα κατά τη γνώμη μου. Είναι στην τελική 2, 3 πράγματα: το καλό σπιτικό φαγητό και η ψυχική και φυσική υγεία της οικογένειας. Δεν πλένω συνέχεια ρούχα, διότι φοράμε λίγα και καλά και τα φοράμε για πολλές ημέρες (δεν ιδρώνουν τα μικρά παιδιά και λερώνονται αμέσως ξανά, δεν λουζόμαστε συνέχεια, αλλά πλενόμαστε μόνο εκεί που πραγματικά αξίζει. Δεν καθαρίζω συνέχεια για να είναι όλα τέλεια, να πω την αλήθεια, καθαρίζω βασικά μόνο την κουζίνα για να μπορώ να μαγειρεύω, και ευτυχώς έχω μια γυναίκα που καθαρίζει μια φορά την εβδομάδα. Προσπαθώ να πηγαίνω με τα παιδιά έξω, να τα παρακολουθώ τι κάνουν, να παίζω μαζί τους που και που έστω για λίγο, π.χ. κρυφτό. Τον ελεύθερο μου χρόνο κάνω ό,τι μου αρέσει, ασχολούμαι με τον κήπο και το σπορ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ούτε εγώ προλαβαίνω. Που και που ξεχνάω κάτι ή απλά δεν μπορώ να ασχοληθώ αμέσως. Συνήθως αυτό δεν βλάπτει και τόσο.


Το καλό στην Ελβετία είναι ότι δεν είναι απαραίτητο και οι δύο γονείς να εργάζονται 100% για να καλύψουν οικονομικά τα έξοδα, εκτός αν το επιθυμούν οι ίδιοι. Αυτό είναι πραγματικά πολυτέλεια, διότι έχεις τη δυνατότητα να μεγαλώσεις μόνη σου τα παιδιά σου και να εργάζεσαι, π.χ. μόνο για 40 ή 60%. Με άλλα λόγια, απολαμβάνεις την ελευθερία να ισορροπήσεις την εργασία σου με την οικογενειακή ζωή.

Στην Ελβετία, η άδεια μητρότητας για τις εργαζόμενες είναι 14 εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα είναι 17 εβδομάδες με πλήρεις αποδοχές, καθώς και δυνατότητα επέκτασης για άλλες 9 μήνες με οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Πόσο εύκολο είναι να είσαι εργαζόμενη μαμά στην Ελβετία;

Το καλό στην Ελβετία είναι ότι δεν είναι απαραίτητο και οι δύο γονείς να εργάζονται 100% για να καλύψουν οικονομικά τα έξοδα, εκτός αν το επιθυμούν οι ίδιοι. Αυτό είναι πραγματικά πολυτέλεια, διότι έχεις τη δυνατότητα να μεγαλώσεις μόνη σου τα παιδιά σου και να εργάζεσαι, π.χ. μόνο για 40 ή 60%. Με άλλα λόγια, απολαμβάνεις την ελευθερία να ισορροπήσεις την εργασία σου με την οικογενειακή ζωή. Αντίθετα, σε πολλές άλλες χώρες, οι γονείς αναγκάζονται να εργαστούν και οι δύο για να καλύψουν τα έξοδα.


Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισες; Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μοναξιά που αντιμετωπίζεις ως νέα μαμά, καθώς δεν είναι φυσιολογική κατάσταση για έναν άνθρωπο ως κοινωνικό ον. Γι' αυτό πολλές φρέσκιες μητέρες νιώθουν πολύ άσχημα και ακόμη πιο άσχημα, επειδή αισθάνονται μόνες... στην Ελλάδα, ίσως είναι καλύτερα επειδή υπάρχουν οι μεγάλες οικογένειες και οι παρέες, δεν ξέρω. Για αυτόν τον λόγο προτιμώ να πάω πάλι στη δουλειά μετά από 4 μήνες, για 2 ημέρες, για μια πιο ισορροπημένη κατασταση.


Ποια είναι η γνώμη σου για το κόστος και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών σχετικά με την φύλαξη νηπίων και βρεφών εδώ; Αυτοί που έχουν οικονομική άνεση πληρώνουν αρκετά χρήματα για τη φύλαξη των παιδιών. Το βρίσκω αποδεκτό, δεν θεωρώ ότι πρέπει να είναι δωρεάν για όλους. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει ή να βελτιωθεί είναι ο μισθός των ατόμων που φροντίζουν τα παιδιά μας. Διότι παίρνουν λίγα χρήματα και αυτό δεν είναι σωστό. Έχουν μεγάλη ευθύνη και κάνουν σπουδαία δουλειά.


Έχεις κάποια συμβουλή για όσους ενδιαφέρονται να έρθουν και για όσους έχουν έρθει πρόσφατα; Πρώτον, είναι σημαντικό να μάθετε τη γλώσσα και τη διάλεκτο εδώ, καθώς αυτό μπορεί να διευκολύνει την ενσωμάτωσή σας. Δεύτερον, για να ζήσετε καλά εδώ, πρέπει να αγαπήσετε τη φύση και τις δραστηριότητες υπαίθρου, όπως το περπάτημα, τα βουνά και το σπορ. Τέλος, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, να εξοπλίσετε τον εαυτό σας με κατάλληλα ρούχα για να αντιμετωπίσετε το κρύο. Το έξυπνο ντύσιμο παίζει τελείως διαφορετικό ρόλο όταν είσαι 2 ώρες έξω κάθε μέρα.


Πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου; Φαντάζομαι να συνεχίσω όπως είμαι, με υγεία και ευτυχία. Είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω την ισορροπία στη ζωή μου και να συνεχίσω να απολαμβάνω τις στιγμές με την οικογένειά μου και τις δραστηριότητές μου στη φύση.


Kommentare


katerina_pournaropoulou_2_edited.jpg

Hi, thanks for stopping by!

 

Καλώς ήρθατε στο blog mylifeinswitzerland.com!

Να προσφέρω φοντανάκι;

 

Είμαι η Κατερίνα, ένα πρόσωπο με πολλούς ρόλους: μαμά, σύζυγος και επαγγελματίας.

Μετά από μία δεκαετία στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing, της διοργάνωσης business events και στρατηγικών CSR ( Citizenship - Corporate Social Responsiblity) - ΕΚΕ (Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στην Ελλάδα, πλεόν απολαμβάνω τη ζωή ως full time mom και freelancing επικοινωνιολόγος στην Ελβετία!

Αγαπώ το γράψιμο, το διάβασμα και τα ταξίδια. Κάπως έτσι ξεκίνησε το blog ''my life in Switzerland'' καθώς είναι ένα εγχείρημα να απαντήσω στο πολύ συχνό ερώτημα, ''Ωραία δεν είναι η ζωή στην Ελβετία Κατερίνα;''

 

Ευχαριστώ που διαβάζετε το ''my life in Switzerland''! 

Περιμένω τις ερωτήσεις και τα σχόλιά σας για διάλογο και έμπνευση για νέες αναρτήσεις!

bottom of page