από τη Βάσια Πανοπούλου Fitness & Pilates instructor
«Κοίτα πώς έγινε η Χ, ένα μήνα μετά τον τοκετό!»!
«Δες την Ψ με μαγιώ, μια εβδομάδα μετά την γέννα της!»
«Δεν γίνεται! Απίθανο κορμί η Ω 3.5 μήνες μετά τη γέννα - Δείτε τη με κολάν να κάνει rollers! (ΦΩΤΟ)»
Πολλές είναι οι ειδήσεις, ο οποίες κατακλύζουν γυναίκες κανονικοποιώντας την εξαίρεση στον κανόνα. Εκτός από τα πρότυπα ομορφιάς, τα οποία μοιάζουν να έχουν παραχθεί στο ίδιο εργοστάσιο και, στα οποία ενδιάμεσα παίζουν λίγο η ενσωμάτωση, η αποδοχή και το inclusion που έγινε της μοδός, η ταχύτητα και η ποσότητα της πληροφορίας που δέχονται οι λεχώνες καθώς και η διαρκή πίεση για να επανέλθει το σώμα τους αμέσως μετά από μια γέννα στην πρότερη κατάσταση, είναι θλιβερή. Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη.
Ως ειδικός της άσκησης και μαμά δύο πανέμορφων κοριτσιών (Ελισάβετ & Ελευθερία) έχω να σου πω ότι χαλάρωσε, μόλις δημιούργησες με το σώμα σου ένα νέο μωρό οπότε σίγουρα δεν θα είναι τόσο εύκολο και γρήγορο. Η περίοδος μετά το τοκετό είναι δύσκολη γι’αυτό μοιράζομαι τι έκανα εγώ και εύχομαι να βοηθήσει όποια μανούλα χρειάζεται ένα μπούσουλα. Αρχικά, το πότε και το πώς να ξεκινήσει μια νέα μαμά να γυμνάζεται μετά το τοκετό είναι μια από τις πιο κοινές ερωτήσεις που μου κάνουν από το 2015 που βρίσκομαι στο χώρο του Fitness. Συνήθως οι γυναίκες είναι πρόθυμες να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα αλλά μερικές φορές τους είναι δύσκολο να καταλάβουν πώς να ξεκινήσουν ή να επανέλθουν στο τρόπο ζωής που είχαν πριν. ACHTUNG!!!! Δεν συνιστώ να ασκηθείτε τις 2 εβδομάδες μετά τη γέννα λόγω του κινδύνου τραυματισμού μετά το τοκετό. Το σώμα σας εξακολουθεί να θεραπεύεται και συνεχίζει να έχει υψηλά επίπεδα ορμονών που κάνουν το σώμα σας να είναι πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Αν και ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε τοκετός διαφέρει καλό είναι να είστε τυπικοί στα χρονοδιαγράμματα που σας δίνει ο γιατρός σας.
Ξεκίνησε με στόχο 5-10 λεπτά περπάτημα και ύστερα επικεντρώσου στην επιστροφή της αναπνοής σου και στη συνολική επίγνωση του σώματός σου. Αυτό θα βοηθήσει να επανέλθει σιγά σιγά ο κορμός και φυσικά η ψυχολογία σου. Η αναπνοή είναι η πρώτη και η τελευταία λειτουργία του ανθρώπου.
1. Εστίασε στην επαναφορά του κορμού
Αρχικά χρειάζεσαι ένα σχέδιο, όχι εξόντωσης αλλά επαναφοράς. Ίσως αυτή η λέξη σου ακούγεται καπως γιατί πώς γίνεται να επανέλθεις αφού πια είσαι κάτι καινούργιο; Είσαι πια μαμά....Τα οφέλη της άσκησης είναι πολλά, αλλά η εύρεση χρόνου γι’αυτήν μπορεί να είναι δύσκολη. Να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου όταν θέτεις προσδοκίες. Ξεκίνησε με στόχο 5-10 λεπτά περπάτημα και ύστερα επικεντρώσου στην επιστροφή της αναπνοής σου και στη συνολική επίγνωση του σώματός σου. Αυτό θα βοηθήσει να επανέλθει σιγά σιγά ο κορμός και φυσικά η ψυχολογία σου. Η αναπνοή είναι η πρώτη και η τελευταία λειτουργία του ανθρώπου. Χρησιμοποιώντας πλήρεις εισπνοές και εκπνοές μπορούμε να χαλαρώσουμε, να φύγει το στρες,
να γίνει οξύγωση στο αίμα και αύξηση της κυκλοφορίας. Οι πλευρικές αναπνοές βοηθούν στην ήπια ενδυνάμωση και επαναφορά του κορμού.
2. Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικού
Είναι σημαντικό όταν το σχέδιο δεν βγαίνει να ρωτάμε τους ειδικούς της άσκησης αλλά και της ψυχοθεραπείας. Θα σε βοηθήσει να έρθεις πιο κοντά στο στόχο σου και στις προσδοκίες σου. Θυμήσου δύο πράγματα χρειάζονται για να καταφέρεις να ξαναβρείς το σώμα σου 1. Διάθεση και 2. Συνέπεια.
3. Είσαι ό,τι τρως
Να έχεις στο μυαλό σου πώς η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην ευεξία μιας νέας μανούλας. Είτε θηλάζεις είτε όχι το σώμα σου έχει ανάγκη μια διατροφή που θα το φροντίσει να επανέλθει πιο γρήγορα. Εστίασε σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνη. Η πρωτεϊνη βοηθάει πολύ στην επαναφορά των ιστών που τραυματίστηκαν μετά τη γέννα. Η σωστή ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική ύστερα απο τον τοκετό.
4. Πάρε ανάσα
Το ίδιο πράγμα λέω και στη κόρη μου,στο toddlerάκι μου όταν κάνει τα φυσιολογικά της ηλικίας ξεσπάσματα. Η εύρεση ενός τόσο απαραίτητου διαλείμματος και μιας μικρής αναπνοής μπορεί να βοηθήσει στη καθημερινότητα σου. Το σώμα σου υφίσταται τόσες πολλές αλλαγές οπότε αναπνέοντας συχνά και σωστά μαθαίνεις να το ακούς και να το καταλαβαίνεις καλύτερα.
5. Άκουσε το σώμα σου
Αρχικά γλυκές μου μανούλες κατανοήστε πως δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα και αυτό είναι οκ. Ύστερα αφού καταφέρουμε να διώξουμε όλες αυτές τις τύψεις και τις ενοχές που η εποχή μας επιβάλλει και ανεβάζει το πήχη ψηλά για τους νέους γονείς προβάλλοντας τους σαν γονείς που τα κάνουν όλα τέλεια και καταφέρνουν να είναι κορμάρες, πάντα χαμογελαστοί και λαμπεροί. Τότε, λοιπόν, μπορούμε να ακούσουμε το σώμα μας και να κατανοήσουμε πότε είναι έτοιμο να ξεκινήσει την άσκηση και την ήπια επαναφορά. Δεν χρειάζονται βιασύνες. Χαλάρααααααα...
Ας διώξουμε όλες αυτές τις τύψεις και τις ενοχές που η εποχή μας επιβάλλει και ανεβάζει το πήχη ψηλά για τους νέους γονείς προβάλλοντας τους σαν γονείς που τα κάνουν όλα τέλεια και καταφέρνουν να είναι κορμάρες, πάντα χαμογελαστοί και λαμπεροί.
Το να είσαι μαμά είναι όμορφο πράγμα. Η μητρότητα είναι ένα ταξίδι που κάνει τη κάθε μέρα ξεχωριστή με το δικό της τρόπο, αλλά είναι και από τα πιο δύσκολα πράγματα που περνάμε. Γι’αυτό είναι τόσο σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας για να είμαστε η καλύτερη μαμά που μπορούμε να γίνουμε. Ελπίζω αυτή η «μοιρασιά» να σας βοηθήσει να ανακάμψετε τις πρώτες μέρες μετά το τοκετό και να σας δείξει το know how.
Comments